Rodzaje włoskiej kawy. Gorzka czy z cukrem? A może z mlekiem? Jak lubicie pić swoją kawę?
Dziś zabieramy Was do świata kawy! Paradoksem jest to, że kawa, pochodząca pierwotnie z Etiopii, stała się tak ważnym elementem włoskiej kultury i że to właśnie we Włoszech zyskała sławę.
Tekst po włosku
Amaro o zuccherato? O magari con il latte? Come preferite bere il vostro caffè?
Oggi vi portiamo nel mondo del caffè! È paradossale che il caffè, originario dell’Etiopia, sia diventato una parte così importante della cultura italiana e che proprio in Italia sia diventato famoso.
Possiamo distinguere circa 40 tipi di caffè, quindi l’elenco è davvero lungo… eccone alcuni:
Caffè espresso – la felicità in tre sorsi, la vera essenza del caffè, bevuto al mattino o dopo il pranzo, è altrettanto buono.
Caffè ristretto – un „colpo corto” di un caffè espresso più concentrato
Caffè doppio – un espresso non ti basta? Bevi una doppia dose!
Caffè lungo – un caffè nero allungato con acqua
Caffè americano – un espresso servito in tazza più grande, allungato con acqua o servito con una piccola brocca di acqua
Cappuccino – quasi vietato bere nel pomeriggio, avete mai ordinato il cappuccino dopo pranzo?
Latte macchiato – in basso il latte, in mezzo il caffè e in alto la crema di latte
Caffè Latte – preparato mescolando latte caldo e caffè, e viene servito in un bicchiere di vetro
Caffè sospeso – forse non è un tipo ma una bella tradizione nata a Napoli che significa ordinare un caffè e lasciarlo al bar per uno sconosciuto, è un gesto simbolico, ma molto gentile. A volte si compra anche qualcosa da mangiare, invece quel piccolo regalo dell’espresso contiene qualcosa di straordinario.
Tekst polski
Możemy wyróżnić około 40 rodzajów kawy, więc lista jest naprawdę długa… oto kilka z nich:
Caffè espresso – radość w trzech łykach, czyli prawdziwa esencja kawy. Wypite rankiem czy po tzw. pranzo, smakuje równie dobrze.
Caffè ristretto – „krótki strzał” bardziej skoncentrowanego espresso
Caffè doppio – jedno espresso ci nie wystarcza? Wypij podwójną dawkę!
Caffè lungo – czarna kawa rozcieńczona wodą, dosłownie przedłużona
Caffè americano – espresso podawane w większej filiżance, rozcieńczone wodą lub podawane z małym dzbankiem wody
Cappuccino – zgodnie z włoską kulturą picia, zakazane po południu. Czy zdarzyło Wam się zamówić cappuccino po obiedzie?
Latte macchiato – mleko na dole, kawa w środku i spienione mleko na wierzchu
Caffè Latte – przygotowywane przez zmieszanie gorącego mleka i kawy, podawane w szklance
Caffè sospeso – tzw. zawieszona kawa – może to nie rodzaj, ale piękna tradycja, która narodziła się w Neapolu, polegająca na sekretnym zamówieniu kawy i pozostawieniu jej przy barze dla nieznajomego. Jest to symboliczny, ale bardzo uprzejmy gest. Czasem kupuje się też coś do jedzenia, ale to właśnie ten mały prezent w postaci espresso zawiera w sobie coś niezwykłego.
Może Cię zainteresować:
Perchè studi l’italiano
Uffff! Rozpoczęliśmy kolejny, licząc od początku działalności – trzeci, semestr w naszej szkole. Kalendarz pęka w szwach, lektorzy krążą między salami, ZOOMem i ekspresem do kawya wszystkie grupy pełne są rozentuzjazmowanych Kursantów. Jedni zaczynają przygodę z...
Całe Włochy odpoczywają! Nadchodzi Ferragosto
Ferragosto – moooocno specyficzny i bardzo istotny we włoskich obyczajach czas. Właśnie wtedy Włosi ze szczególnym namaszczeniem praktykują swoje słynne „dolce far niente” smakując „la dolce vita” w stylu „piano, piano”.15 sierpnia, jak również w okolicach tej daty,...
Pierwsze urodziny Vicolo Italiano – zobacz relację
Pierwszy rok Zakątka był tak pracowity, że prawie zapomnieliśmy o naszych urodzinach! Refleksja przyszła jednak w samą porę i zdążyliśmy – poświętować i jednocześnie zakończyć kolejny semestr nauki, i to jak!Uroczysty dzień zaczął się dość wcześnie – zapachem focaccii...